Založ si blog

Srbské gorily

V marci tohto roka sa budú v Srbsku s najvyššou pravdepodobnosťou konať predčasné parlamentné voľby. Deklarovaným dôvodom návrhu na ich vypísanie sú údajné nezhody Srbskej pokrokovej strany (SNS) s koaličným partnerom ohľadom reforiem. Skutočným dôvodom je však pravdepodobne snaha SNS upevniť si moc, keďže by jej súčasná popularita umožnila zbaviť sa koaličného partnera a zostaviť vládu bez neho. Možno teda predpokladať, že bude po predčasných parlamentných voľbách vládnuť duumvirát Tomislava Nikolića (prezident Srbska, zakladateľ a prvý predseda SNS, ktorý naďalej kontroluje relevantnú časť straníckych výborov) a Aleksandra Vučića (prvý podpredseda srbskej vlády zodpovedný za obranu, bezpečnosť a boj proti korupcii a kriminalite a súčasne predseda SNS).
 
Ďalšou významnou udalosťou posledných dní je začatie prístupových rokovaní EÚ so Srbskom, ktoré prebiehajú od 21. januára tohto roka. Začatím rokovaní bolo Srbsko odmenené za „normalizáciu“ vzťahov s Kosovom v zmysle požiadaviek európskych lídrov. Obidve spomínané udalosti (návrh na vypísanie predčasných volieb a začatie prístupových rokovaní) medzi sebou úzko súvisia okrem iného aj preto, že sa popularita SNS viaže aj na pokrok v eurointegračnom procese „bez uznania nezávislosti Kosova“, čo sa prezentuje ako úspech prezidenta a SNS.
 
V súvislosti s týmito udalosťami sme podrobili analýze mocenské pozadie dvojice Nikolić – Vučić a ich doterajšiu európsku a kosovskú politiku. Spravili sme tak preto, že je v čase predčasného záveru vládneho obdobia ich materskej strany a pred predpokladaným začiatkom ich samovlády zrejme najvhodnejší čas na bilancovanie ich doterajšej činnosti. Výsledky analýzy sú takéto:
 
1. História mocenského pozadia tejto dvojice svedčí o tom, že Nikolić a Vučić v minulosti prijímali finančné dary prakticky z akýchkoľvek zdrojov. To ich nielen zaväzuje k protežovaniu vplyvných biznismenov s pochybnými aktivitami (šedá eminencia privatizácie v Srbsku Milan Beko, exportér zbraní do „zakázaných“ krajín Slobodan Tešić), ale aj výrazne kompromituje (dary od osôb z prostredia organizovaného zločinu, ako mafián a narkobarón Dejan Stanković Keka, člen jeho klanu a viceprezident klubu Crvena zvezda Slaviša Kokeza či pašerák a šéf severokosovského podsvetia Zvonko Veselinović). V neposlednom rade to spôsobuje, že za sebou nechávajú množstvo pomyslených mín, na ktoré opätovne narážajú vtedy, keď sa chcú zbaviť niektorého z predchádzajúcich vysoko vplyvných sponzorov (ako v súčasnosti najbohatšieho srbského biznismena Miroslava Miškovića).
 
2. Európska a kosovská politika Nikolića a Vučića spôsobila, že boli zo severu Kosova stiahnuté všetky srbské úrady a kontrola nad ním bola odovzdaná Prištine. Na tomto území, ktorého obyvateľstvo sa donedávna podriaďovalo jurisdikcii Srbska, sa dnes v zmysle „kosovských zákonov“ vytvára „srbská“ samospráva pôsobiaca v rámci „Kosovskej republiky“. To všetko za aktívnej asistencie Belehradu.
 
Európski hráči, s ktorými si Nikolić a Vučić pred krátkym časom trúfali zviesť úspešný boj o akceptáciu Srbska EÚ za minimálnych ústupkov vo vzťahu ku Kosovu, sú evidentne nielen silnejší, ale aj oveľa sofistikovanejší, než oni sami. Osobnostné vlastnosti a história tejto dvojice totiž svedčí o vyslovene malej miere sofistikovanosti (dobrej premyslenosti a rafinovanosti), čo v zápolení s lídrami EÚ o podmienkach „normalizácie“ vzťahov s Kosovom (popri objektívnych možnostiach a prostriedkoch) predurčilo Srbsko k prehre. Dosahovanie cieľov vo vzťahu k vlastnému obyvateľstvu súvisí s tým, že jeho podriadenie partikulárnym cieľom vládnucich elít korešponduje so záujmami silnejších a sofistikovanejšie konajúcich hráčov.
 
Podrobnejšie informácie môžete nájsť na stránke DespiteBorders.com v článku „Charakteristika mocenského pozadia Tomislava Nikolića a Srbskej pokrokovej strany a bilancia ich doterajšej európskej a kosovskej politiky“.

 

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Braxatoris

Stránka o politických zaujímavostiach z regiónu strednej a východnej Európy

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 5816x
Priemerná čítanosť článkov: 5816x

Autor blogu

Kategórie

Archív